Hi son les dues a la terrassa de l’EstruchBar: Julia i Helena Martos m’esperen per l’entrevista amb ulleres de sol i beguda fresca.
“Quina és quina?”, pregunto. La Julia és més jove i es dedica a la creació de la imatge audiovisual i l’Helena és ballarina independent de dansa contemporània.
La seva segona residència a MediaEstruch, l’àrea d’investigació entre art i tecnologia de la Fàbrica Estruch de Sabadell, passa per una revisió del procés creat l’any anterior, amb ganes de finalitzar-lo. Qualsevol podria pensar que aquest tàndem entre germanes és una col·laboració que podria trobar la llavor en un dels tants jocs infantils que la Julia i l’Helena haurien compartit quan eren petites. Al contrari d’això,
La Julia i l’Helena mai no havien creat juntes abans de la seva primera residència a l’Estruch.
De fet, per a Julia, la primera col·laboració artística amb un artista fora del camp de la dansa, va ser amb la seva germana, Helena, quan aquesta li va demanar participar en un projecte final d’audiovisuals.
Julia Martos: (a Helena) “No fue tanto por el audiovisual sino por mi, por lo que empezaste a colaborar conmigo”
Julia apunta que és l’interés de recíproc de l’una en l’altre el que les va empényer a investigar juntes. 5 anys de diferència i els anys de juventut separades estudiant en diferents ciutats en les que gairebé mai no coincidien no van impedir que finalment acabessin proposant un projecte d’investigació que encara creix:
El passat 2014 brotava la idea d’una videocreació des de les que treballar incògnites sobre el camp escènic:
Trasponer Mecanismos
La Julia i l’Helena m’expliquen que es tracta d’investigar com conflueixen dos llenguatges tan diferents com la dansa i el vídeo en un mateix espai. És curiós que, després de confessar-me que mai, quan eren petites, havíen jugat a “crear”, avui parlin del seu projecte en aquests termes:
“Te lo puedes plantear como un juego”
Aquesta premisa, que sembla simple d’un inici, amaga darrere la feina de molts mesos i entrebancs: “Al principio intentamos definirlo demasiado pero nos atascamos. Nos ceñimos en la instalación como un nexo entre cuerpo e imagen, y el objeto sería el único lugar común. Eso creó un resultado muy estático”.
Aquella primera dificultat va fer que haguessin de plantejar una solució: Van començar a experimentar amb el llenguatge verbal, el corporal i a intentar expressar coses menys tangibles com sensacions.
Julia: “Se trataba de no trabajar el video sólo desde narrativa, sino como dispositivo: a tiempo real, como productor de imágenes, a través del proyector y la cámara: tal como si fuera el cuerpo de la imagen, haciéndola física”.
En aquest punt em pregunto quina pauta fan servir per a dur a terme aquesta comunicació entre cos i imatge, ja que qualsevol podria pensar que les possibilitats són infinites i, no ens enganyem, les residències artístiques tenen una durada temporal limitada. Em contesten entre les dues, aclarint-ho ràpidament:
“Trabajamos mucho sobre la intuición, sin que haya mucha significación. Hemos encontrado una practica, que siempre suele ser la misma. Partimos de preguntas que nos surgieron durante el primer bloqueo:
– Cómo la imagen puede ser cuerpo y el cuerpo ser imagen
– Cómo la imagen desafía el cuerpo
– Cómo convivir con la imagen
– Cómo ignorar la imagen
La estructura se convierte en un proceso continuo: cuerpo e imagen empiezan por separado, luego continúan juntas y después observan cómo se mezclan”.
Helena suma i explica: “el objetivo no es “que todo sea uno”. Desde esa desigualdad tan obvia entre las dos formas buscamos establecer un diálogo y encontrar cosas nuevas, saliendo de esa comodidad hacia el desafío y la diferencia. Eso acaba llevando a respuestas”.
“Si no hubiera habido el bloqueo no hubiéramos llegado a este punto”
Quim Bigas, coreògraf català convidat al procés els ha fet un seguiment, les ha ajudat a plantejar-se preguntes, a observar millor punts concrets i a incloure els dubtes del projecte en el propi projecte. Pel que veig, Julia i Helena estan en la fase d’investigar precisament com treballaran, potser per a fixar un modus operandi a repetir en properes intervencions juntes, o potser no: mai no sabrem si deixaran de tenir dubtes que els portaràn a evolucionar més i més la concepció de l’obra.
Júlia: “Ahora evidenciamos más nuestra puesta en escena, y vemos cómo reaccionamos a nuestras preguntas.
Helena afegeix: “El bloqueo nos ha ayudado a darle más importancia al modo en que Julia se implica, sin buscarle un simbolismo donde nos apartábamos y quedábamos más lejos, era menos personal”
Com deia abans, les residències tenen data final. Segons Helena i Julia Martos, és bo que hi hagi terminis temporals, això ajuda a tenir un objectiu més clar, t’obliga a deixar de divagar i centrar-te en els punts on decideixis aferrar-te per a crear la peça, encara que només sigui una mostra del projecte.
Es nota la compenetració a la que han arribat en aquests mesos de treball conjunt. M’expliquen que, en contra de tots prejudicis, no discuteixen. Arriben a entendre’s sense paraules i això afavoreix la fluidesa de la creació artística.
M’ho ensenyen sense voler-ho: la conclusió d’un procés en que es crea el propi procés me la donen entre totes dues:
Julia: “Y llegas a una conculsión mas natural y mas fácil de llegar para el espectador y para nosotras
Helena: …” Porque nos ha llevado a evidenciar lo que nos preocupaba”.
Julia “…Porque igual antes no nos hacíamos tantas preguntas”.
Helena fa que sí amb el cap.
Núria Nia