Degut a la crisi sanitària MediaEstruch el 2020 MediaEstruch va proposar una variació de forma en les presentacions d’artistes en una versió en línia. D’aquestes solucions van neixer el 2020 el “MediaStream”, una proposta de xerrada-presentació d’artistes residents, en que es valora la proximitat de les persones creadores a l’hora d’explicar els seus projectes en residència, així com la participació del públic a través d’un xat; i el “Ciberhack”, l’adaptació del Hack And Art Day a distància, una mostra en que els artistes participants en el Hack And Art Day dialoguen sobre els seus projectes i en mostren vídeos, fotos i/o propostes sonores. Així mateix, durant el confinament es van realitzar de forma setmanal uns clips de vídeos anomenats “Glossari d’Art Digital” per a fer arribar els conceptes més bàsics d’una manera planera a les persones interessades en les arts digitals. Aquest 2021 s’han seguit amb les pràctiques en línia amb l’activitat “Eines de codi obert” amb Josué Coloma.


Avui en dia es parla molt als mitjans digitals del codi obert com a una alternativa de programari. Però, malgrat la seva popularitat, a vegades no queda clar què és i els motius que el fan possible. Quina diferència hi ha entre programari lliure i codi obert? Per què un usuari hauria d’usar programari obert? És el codi obert una panacea tecnològica? Amb quines limitacions em puc trobar si faig servir programari lliure? Quin sistema operatiu lliure seria més adequat segons el perfil d’usuari? Quins programes de codi obert puc trobar gratuïtament a la web? En aquesta sessió tractarem aquestes qüestions, aclarint el concepte de codi obert en relació amb el programari lliure i el propietari, analitzant els avantatges i inconvenients del seu ús i fent una panoràmica d’aplicacions de codi obert que es poden descarregar de manera gratuïta d’Internet.

Aquesta nova línia va consistir en una xerrada online sobre programari obert, via que obriria una següent línia per al 2022 en què es posaria en pràctica la instal·lació i l’ús de programari obert a partir de l’investigador Josué Coloma i dels residents Urati Lab i Irma Marco en un laboratori de diverses sessions programada per Núria Nia i Lina Bautista.